Vanaf welke leeftijd een loopfiets?

Loopfietsjes kan je aanbieden vanaf je kind ongeveer 1 jaar is op voorwaarde dat hij met zijn voetjes goed op de grond kan. Het gaat immers om een loopfiets. Je kind loopt als het ware met zijn fietsje of wagentje.

Loopfiets vanaf 1 jaar

Als je je kind op echt jonge leeftijd wil voorbereiden op het echte fietsen, kan je overwegen een loopfiets te nemen met 3 wielen. Dit zijn fietsen waarbij je kind al lopend zijn fietsje vooruit beweegt, maar nog niet moet balanceren op z’n fiets. Daar zijn zijn spieren en coördinatievermogen nog niet genoeg voor ontwikkeld. Het derde en eventueel vierde wiel zorgt voor stabiliteit. Zorg ervoor dat de twee wielen achteraan ver genoeg uit elkaar staan zodat de stabiliteit verzekerd is.

Loopfiets voor 2 jaar

Vanaf je kind zijn driewielige fiets begint te zien als een leuk vervoermiddel en hij er vlot mee overweg kan zal hij klaar zijn om het op twee wielen te proberen. Je kindje zal dan twee à twee en een half jaar oud zijn. Een loopfiets op twee wielen is beter dan een echte fiets met zijwieltjes. Je kind gaat zelf leren zijn evenwicht te bewaren en kan in geval van nood gewoon zijn voetjes op de grond plaatsen. Ook het remmen gebeurt op die manier. Deze voordelen heb je niet bij een fietste met zijwieltjes. Bovendien heeft een tweejarige het nog te moeilijk om te trappen met echte trappers. Let ook hier op dat je kind goed met zijn voeten aan de grond kan (met platte voeten!) als hij op het zadeltje zit.

Loopfiets voor 3 jaar

Vanaf je kind zo’n jaar of drie is beheerst hij zijn bewegingen al goed. De grove motoriek is al behoorlijk ontwikkeld en ook zijn evenwicht kan hij bewaren. De loopfietsen voor deze kinderen zijn iets groter. Vooral de wielen zijn groter omdat de kinderen nu grotere afstanden gaan afleggen, dus maar buiten gaan rijden, ook over hobbelige parcours.

Welke materialen zijn er voor loopfietsen?

Loopfietsen bestaan er in verschillende materialen. 

        Metaal

Aluminium fietsen zijn sterk en toch licht van gewicht. Dat laatste kan belangrijk zijn als je als ouder het fietsje af en toe moet dragen. Aluminium roest bijna niet. Aluminium is duurder dan kunststof maar gaat langer mee. Sober van design, weinig kleur

        Hout

Hout is ecologisch verantwoord, is volledig afbreekbaar en is duurzaam. Met hout kan men creatief zijn in vorm en met kleur. Houten fietsjes zijn vaak duurder dan kunststoffen exemplaren. Ze zijn ook vaak zwaarder. Bij een beschadiging in het hout is het minder goed bestand tegen vocht. Een houten loopfiets zet je best steeds binnen na gebruik.

 

        Re-bike

De re-bike is deels gemaakt van gerecycleerde tapijten, de rest van polypropeen. Ecologisch verantwoord door het gebruik van afvalmaterialen. Zeer sterk en bestand tegen vocht. Een re-bike is vrij zwaar en vergt een grotere investering, maar kan jaren gebruikt worden (van 1 tot 7 jaar!)

Let op veiligheid:

Veiligheid gaat boven alles. Een goede loopfiets voldoet aan bepaalde voorwaarden om veilig te zijn. Maar even belangrijk is de begeleiding van je kind. Je kind kan de risico’s in het verkeer nog niet inschatten. Laat hem dus nooit alleen de straat op rijden, maar leer het hem stap voor stap. Een veilige loopfiets heeft voor de jongste fietsers een stuurbegrenzer. Dit wil zeggen dat het stuur dan niet volledig rond kan draaien. Zo kan je kind geen te scherpe bochten nemen. De handvaten aan het stuur zijn antislip en hebben aan de uiteinden een zachte dop zodat hij bij een eventuele val zich niet aan het stuur bezeert. Een rem is in principe niet nodig. Je kind remt met zijn voeten. Dit is op jonge leeftijd veiliger. Zo kan je peuter zich volledig richten op zijn evenwicht en op het uitkijken. Het is op die leeftijd ook best moeilijk om een handrem te bedienen. Belangrijk blijft dat je kind op de fiets past en dat hij zijn fietsje volledig onder controle heeft. Hij moet met zijn fiets rijden en niet andersom.

Waarvoor kan je een loopfietsje gebruiken?

Is je kind nog erg jong (1 jaar) en begint hij pas met een loopfietsje, kies er dan een met drie of vier wielen en een dat niet te groot is. De wielen oefen zacht bollen en geven ook best niet af op de vloer. Als je veel gaat wandelen en je kind fietst mee op zijn loopfiets. Geef hem dan een fietsje met grote wielen en luchtbanden. Zo kan hij gemakkelijker over obstakels fietsen en is het minder vermoeiend. Vanaf je kind het fietsen op een loopfietsje beheerst en sneller gaat rijden kan je zelf met de fiets er naast rijden. Hou er zeker rekening mee dat je kindje het gevaar van het verkeer nog niet voldoende kent! Blijf dus waakzaam.

Wanneer je kleine spruit toe is aan een fiets met pedalen, geef de loopfiets dan nog niet direct weg. Je kindje zal af en toe nog behoefte hebben aan zijn loopfiets. Deze kost hem minder moeite en hij zal het leuk vinden om wat meer ontspannen op een fietsje te zitten.